Corsotour EXTRA

Een kijkje achter de schermen bij de bouwers

Op bezoek bij de corsobouwers in Zundert

Vele tienduizenden bezoekers worden in september weer verwacht in Zundert tijdens het jaarlijkse bloemencorso. Maar abonnees van BN DeStem kunnen de prachtige creaties al enkele dagen daarvoor in alle rust bewonderen. Ook spreken we met de bouwers en kunnen de deelnemers zelf een handje toesteken. Medeorganisator Jos Vriends is enthousiast: “We willen de lezers het corso echt laten beleven.”

De inwoners van Zundert zijn eigenlijk het hele jaar in de weer met het corso, vertelt Vriends. “Het corso in september hoort sinds 1936 bij onze cultuur. In de herfst blikken we terug op het voorbije corso, in de winter ontstaan er alweer ideeën voor het komende jaar en worden de maquettes gemaakt. In april worden de dahlia’s gepoot en de maquettefeesten in juni vormen weer de aanloop naar het nieuwe corso.” 

Enthousiast
Het grootste dahliacorso ter wereld wordt dit jaar op 3 september gehouden. Maar lezers van deze krant kunnen daarvóór weer een kijkje achter de schermen nemen. “De deelnemers waren vorig jaar super-enthousiast”, zegt Vriends. “Ook de mensen van de buurtschappen vonden erg het leuk. Ik ben er zeker van dat veel lezers van vorig jaar weer willen meedoen. En we hebben het programma nóg aantrekkelijker gemaakt.” De lezers worden ontvangen bij het Wapen van Zundert. “Daar geven we een korte presentatie bij een expositie van voorwerpen die te maken hebben met het corso. We willen de nieuwsgierigheid prikkelen van de BN DeStem-abonnees”, zegt de Zundertenaar. Dan gaan de deelnemers op pad met gidsen. “Dat zijn de mensen die tijdens het corso omroeper zijn en alle ins en outs van het evenement kennen. Zij kunnen alles vertellen over de gebruikte materialen, de werkwijze, de historie en de achtergrond van de ontwerpen. We willen de deelnemers het corso echt laten beleven. Het hoogtepunt is natuurlijk als we echt gaan kijken in twee bouwtenten, waar het net voor het corso een drukte van belang is.”

Ontwerpers
De deelnemers zien de wagenbouwers aan het werk. “Ze kunnen de hele operatie van dichtbij bekijken en krijgen uitleg over de wagens, ook van de ontwerpers. Er wordt gelast aan de frames en er wordt gewerkt met papier maché. En de vele duizenden dahlia’s worden in het weekend van het corso op de wagens geprikt. De lezers van BN DeStem mogen zelf ook een handje meehelpen als dat zo uitkomt bij de buurtschap.” De deelnemers worden vervoerd met busjes vanaf het Wapen van Zundert. Er is ook een wandel- en een fietstocht. “Aan het eind van de rondgang gaan we terug naar het Wapen van Zundert voor een hapje en een drankje”, zegt Vriends. “Ook kinderen zijn van harte welkom, want voor hen is het ook prachtig om de kleurrijke wagens van dichtbij te zien.” 

BESTEL HIER